Manifesteren voor ouders bij oververmoeidheid

Manifesteren voor ouders in de context van opvoeding en ouderschap is bewust richting geven aan het leven dat je voor jezelf en je kinderen wilt creëren.


Het gaat dan niet alleen om materiële zaken, maar vooral om de waarden, emoties en ervaringen die je in je gezinsleven wilt laten groeien.


Ouders die actief werken aan het creëren van een omgeving waarin ze zelf kunnen floreren, terwijl ze ook een veilige en liefdevolle basis bieden voor hun kinderen. Dit kan onder meer betekenen:


Bewuste keuzes maken: Niet op de automatische piloot opvoeden, maar stilstaan bij hoe je je kinderen en jezelf verder wilt helpen. Dit kan gaan over emotionele beschikbaarheid, zelfzorg en balans.


Positieve mindset: Geloven in de kracht van positieve intenties en gedachten. Wat je denkt, beïnvloedt je gedrag en dus ook de sfeer binnen je gezin.


Intenties uitspreken: Als ouder duidelijk voor ogen hebben wat je je kinderen wilt meegeven, zoals liefde, empathie, zelfredzaamheid, en dat ook benoemen. Je richt je energie en aandacht op die waarden.


Ruimte voor persoonlijke groei: Het blijft niet alleen bij de kinderen, manifesteren gaat ook over de ouder als individu. Wat wil je bereiken als persoon, en hoe neem je daarin het gezin mee zonder jezelf te verliezen?


Oververmoeidheid en Manifesteren

Om te kunnen manifesteren heb je energie nodig. Energie die je aan het begin van je leven vaak vanzelf hebt en in overvloed. Maar zodra je kinderen krijgt of bijvoorbeeld een baan met onregelmatige uren hebt, merk je dat voldoende slaap niet langer vanzelfsprekend is. Vaak is deze periode van slaapgebrek kort (minder dan een jaar), maar wat als dit zich jarenlang voortzet? Wat betekent dat voor jou, je welzijn en je gezin?


Alle ballen in de lucht houden, hoe dan?

In mijn eigen moederschap merkte ik al snel dat ik me afvroeg hoe andere ouders alles ogenschijnlijk moeiteloos deden. Een drukke baan, sporten, een sociaal leven – alles leek gewoon door te gaan, ondanks de kinderen. Hoe deden ze dat? Mijn eerste gedachte was dat deze kinderen vast ‘goede slapers’ waren, die al vroeg een vast slaappatroon ontwikkelden. Maar ik realiseerde me snel dat er meer bij kwam kijken: een helpende hand van bijvoorbeeld opa en oma, en afgebakende werktijden, zodat ouders elkaar kunnen afwisselen, zijn minstens zo belangrijk om energie te behouden.


Als je echter oververmoeid raakt, kan je jarenlang op je tenen lopen, alleen al om de fysieke zorg voor je gezin rond te krijgen. Het is pijnlijk om te zien dat andere ouders promotie maken, vrijwillig voetbaltrainingen geven of actief zijn in de ouderraad, terwijl jij al blij bent als je energie hebt om een simpele activiteit met je kind te ondernemen. Vrienden zeggen vaak dat sporten je energie geeft, en dat klopt – maar alleen als je genoeg slaapt en je lichaam de kans krijgt om te herstellen. Voor mensen die geen ervaring hebben met langdurige vermoeidheid, komen hun tips en adviezen soms wat kortzichtig over.


Het sneeuwbaleffect

Het is niet moeilijk voor te stellen dat je sociale kring kleiner wordt als je jarenlang te weinig energie hebt voor sociale activiteiten. Vermoeidheid kan een sneeuwbaleffect veroorzaken: doordat je niet de ruimte hebt om te groeien, kun je somberder worden, wat je mindset negatief beïnvloedt. Dit kan op zijn beurt weer doorwerken in je gezin en de relatie met je kinderen.


Bewust ouderschap en Zelfzorg

Wat echt belangrijk is, is je bewustzijn van wat jouw vermoeidheid doet met jezelf en je gezin. Zelf heb ik altijd geprobeerd bewust te blijven van mijn energie. De reden dat ik mijn energie kon behouden tijdens zeven jaren van gebroken nachten, is dat ik wist welke vormen van zelfzorg mij op de been hielden. Ondanks een klein sociaal vangnet en een partner die veel van huis was door werk, heb ik zelfzorg altijd voorop gesteld. De vraag die je jezelf kunt stellen is: welke vormen van zelfzorg kun jij toepassen binnen de dynamiek van je gezin? Dat is de eerste stap om te onderzoeken.



Auteur: Olga Lenk

OVER DE AUTEUR

Als kind was ik altijd al nieuwsgierig naar wat anderen bezighield. Ik liet me graag inspireren, maar was ook snel beïnvloedbaar. Sportief als ik was, deed ik mee aan verschillende wedstrijden, maar sprong constant van de ene sport naar de andere: turnen, zwemmen, jazzballet, volleybal, schoonspringen, waterpolo en paardrijden. Ik was dat spontane meisje dat van alles een beetje kon, een kameleon die soms opviel, soms niet.


Rond mijn 40e ontdekte ik dat mijn spontaniteit eigenlijk een coping mechanisme was. Niet weten wie je bent, zorgt ervoor dat je makkelijk meewaait met anderen. Dit schijnt ook een kenmerk van hoog sensitiviteit te zijn. Mijn energie voor spontaniteit verdween door jarenlange slaapproblemen, wat me deed afvragen: wie ben ik zonder die spontaniteit? Wie ben ik echt? Wat vind ik? Wat is mijn levensvisie?


Deze zoektocht naar een sterke levensvisie gun ik anderen ook, want zonder die visie is echte verandering niet mogelijk. Nu richt ik me op levensbeschouwelijke ontwikkeling, omdat kinderen hun leven lang profiteren van een goed gevormde levensvisie. Hierin spelen ouders een cruciale rol.


Om een sterke levensvisie te ontwikkelen, speelt taal een belangrijke rol. Ik heb ervaring met kinderen die worstelen met taal. Bijvoorbeeld, als je een TOS (taalontwikkelingsstoornis) hebt, is het lastig om alle basisvaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het vormen van een levensbeschouwelijke identiteit. Kinderen die moeite hebben met taal lopen vervolgens vaker tegen problemen aan bij het kiezen van een vervolgstudie.


Mijn missie is ouders te ondersteunen in emotioneel bewust ouderschap. Ik schrijf over onderwerpen zoals zelfzorg, neurodiversiteit, gezond en emotioneel bewust opvoeden ter voorkoming van emotionele verwaarlozing. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om energie te hebben voor je kinderen. Zonder energie loop je vast, en hoe voorkom je dat je eigen problemen ook die van je kinderen worden? Vooral in crisissituaties, zoals ernstige ziekte, is het essentieel dat je emotioneel beschikbaar blijft, zodat je kinderen geen trauma’s oplopen.

ABONNEER JE OP MIJN NIEUWSBRIEF

Word bewust van jouw emotioneel ouderschap!

Dé basis voor het latere geluk en succes van je kind

START nu oude patronen los te laten!

Snelle links

Abonneer je op mijn nieuwsbrief