Je herkent het vast: je hebt een fijn huis, een stabiele relatie, een baan die goed betaalt (maar ook veel van je vraagt), en je kunt regelmatig op vakantie. Alles lijkt prima voor elkaar, maar toch knaagt er iets aan je. Het voelt alsof je op de automatische piloot leeft, vooral in je rol als ouder. Je weet diep van binnen dat er meer is dan alleen zorgen dat alles op rolletjes loopt.
Misschien is je kind vaak opstandig, zoekt het continu bevestiging of trekt het zich juist terug. Je voelt dat er iets niet helemaal klopt, maar je weet niet precies wat. Het gedrag van je kind kan je onzeker maken, en dat brengt een gevoel van onrust met zich mee. Wat als dit gedrag een signaal is dat jij, als ouder, onbewust een patroon doorgeeft dat je zelf misschien niet eens herkent?
Wat is emotioneel bewust ouderschap?
Emotioneel bewust ouderschap gaat verder dan het zorgen voor een dak boven het hoofd, gezond eten en een fijne school. Het gaat om de emotionele verbinding die je hebt met je kind en de ruimte die je creëert voor zijn of haar gevoelens, zorgen, en onzekerheden. Hoe jij als ouder met je eigen emoties omgaat, bepaalt grotendeels hoe je kind leert om te gaan met zijn of haar emoties.
Als ouder ben je een spiegel voor je kind. Je eigen onverwerkte emoties, angsten en patronen kunnen onbewust doorwerken in de relatie met je kind. Dit klinkt misschien heftig, maar het mooie is dat zodra je hier bewust van wordt, je de kracht hebt om dit te veranderen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind.
Hoe herken je emotionele verwaarlozing in je kind?
Emotionele verwaarlozing hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Je ziet het niet aan de buitenkant, maar het sluimert onder de oppervlakte en kan zich op verschillende manieren uiten. Misschien herken je een of meerdere van de volgende gedragingen bij je kind:
Deze gedragingen kunnen signalen zijn dat je kind moeite heeft met het verwerken van emoties, vaak omdat ze niet de juiste ruimte en aandacht krijgen. Dit is geen verwijt, maar een uitnodiging om eens stil te staan bij hoe jij je verhoudt tot je kind en je eigen emoties.
Hoe jij als ouder de verandering kunt inzetten
Je kunt je kind niet leren hoe het om moet gaan met emoties als je zelf nog moeite hebt om je eigen gevoelens te begrijpen en uiten. Dit betekent niet dat je als ouder perfect moet zijn — dat is onrealistisch. Maar door bewust stil te staan bij je eigen patronen, geef je jezelf én je kind de ruimte om te groeien.
Begin met jezelf vragen te stellen zoals:
Door hier bewust bij stil te staan, zet je de eerste stap naar verandering. Je geeft je kind daarmee het vertrouwen en de veiligheid die het nodig heeft om zich emotioneel vrij te ontwikkelen.
Wat betekent dit voor jou en je kind?
Wanneer jij als ouder kiest voor emotionele bewustwording, creëer je een omgeving waarin je kind zich veilig voelt om zijn of haar gevoelens te delen. Je geeft ze de ruimte om zichzelf te zijn zonder angst voor afwijzing of veroordeling. Dit is het grootste cadeau dat je je kind kunt geven: de vrijheid om zichzelf te mogen zijn, met al zijn of haar emoties en onzekerheden.
En het begint bij jou. Door je eigen patronen te doorbreken, kun je het voorbeeld zijn dat je kind nodig heeft. Jouw groei betekent de groei van je kind.
Wil je meer weten over emotioneel bewust ouderschap?
Mijn missie is om ouders te helpen bewust te worden van hun emotionele rol. Wil je hier meer over leren? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Samen kunnen we een omgeving creëren waarin onze kinderen opgroeien tot zelfverzekerde, emotioneel veerkrachtige individuen.
Surf naar onder op deze pagina om je in te schrijven. Het mooiste cadeau dat je je kinderen kunt geven, begint bij jou.
Auteur: Olga Lenk
OVER DE AUTEUR
Als kind was ik altijd al nieuwsgierig naar wat anderen bezighield. Ik liet me graag inspireren, maar was ook snel beïnvloedbaar. Sportief als ik was, deed ik mee aan verschillende wedstrijden, maar sprong constant van de ene sport naar de andere: turnen, zwemmen, jazzballet, volleybal, schoonspringen, waterpolo en paardrijden. Ik was dat spontane meisje dat van alles een beetje kon, een kameleon die soms opviel, soms niet.
Rond mijn 40e ontdekte ik dat mijn spontaniteit eigenlijk een coping mechanisme was. Niet weten wie je bent, zorgt ervoor dat je makkelijk meewaait met anderen. Dit schijnt ook een kenmerk van hoog sensitiviteit te zijn. Mijn energie voor spontaniteit verdween door jarenlange slaapproblemen, wat me deed afvragen: wie ben ik zonder die spontaniteit? Wie ben ik echt? Wat vind ik? Wat is mijn levensvisie?
Deze zoektocht naar een sterke levensvisie gun ik anderen ook, want zonder die visie is echte verandering niet mogelijk. Nu richt ik me op levensbeschouwelijke ontwikkeling, omdat kinderen hun leven lang profiteren van een goed gevormde levensvisie. Hierin spelen ouders een cruciale rol.
Om een sterke levensvisie te ontwikkelen, speelt taal een belangrijke rol. Ik heb ervaring met kinderen die worstelen met taal. Bijvoorbeeld, als je een TOS (taalontwikkelingsstoornis) hebt, is het lastig om alle basisvaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het vormen van een levensbeschouwelijke identiteit. Kinderen die moeite hebben met taal lopen vervolgens vaker tegen problemen aan bij het kiezen van een vervolgstudie.
Mijn missie is ouders te ondersteunen in emotioneel bewust ouderschap. Ik schrijf over onderwerpen zoals zelfzorg, neurodiversiteit, gezond en emotioneel bewust opvoeden ter voorkoming van emotionele verwaarlozing. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om energie te hebben voor je kinderen. Zonder energie loop je vast, en hoe voorkom je dat je eigen problemen ook die van je kinderen worden? Vooral in crisissituaties, zoals ernstige ziekte, is het essentieel dat je emotioneel beschikbaar blijft, zodat je kinderen geen trauma’s oplopen.
ABONNEER JE OP MIJN NIEUWSBRIEF